subota, 9. veljače 2013.

Patchwork


Ove patchwork jastučiće radila sam prije puno godina. Već je sunce izblijedilo boju na nekima od tkanina jer stoje na klupici pored prozora. Patchwork je najpopularniji u Britaniji i Americi: postoje društva, koja se bave ovim ručnim radom. Postoje i posebne trgovine gdje možete kupiti sve što vam treba za ovaj ručni rad. U jednoj Londonskoj samo sam navirila u izlog jer mislim da odande ne bih izašla cijeli dan!
Osim krpica koje usklađujete bojom i motivom te kvalitetom (poželjno je da budu otprilike jednako debele) potrebni su vam i tvrđi papiri iz kojih se režu oblici (templates) na koje se prišiju krpice običnim bodom.


Nacrtala sam dizajn na jednom velikom  čvršćem papiru, izrezala oblike i potom ih sve 'obukla' u krpice. Kad režete krpice, ostavite otprilike 5 mm veći rub od samog oblika jer se preko njega preklapa i prišiva koncem. Rub ne smije biti prevelik da gotov patchwork lijepo ravno leži. 


Potom se spajaju komadi krpica s podlogom od papira po samom rubu. Ja šivam rukom, drugi koriste šivaću mašinu. Kad je sve spojeno, povade se papiri. Obično dobro ispeglam pozadinju ili zalijepim flizelin da se rubovi ne gužvaju.
Postoji mnogobrojna literatura o patchworku, a pojedini motivi i načini spajanja imaju i svoje nazive, često vrlo živopisne: 'vjetrenjača', 'Martin vrt', 'školjka', 'pogodi ili promaši' i sl. Patchwork je vjerojatno nastao iz potrebe, tj. siromaštva kad se od odbačenog šivalo nešto novo. I danas najpopularniji u anglosaksonskim zemljama, odakle je stigao i nama, zapravo je puno stariji. Pronađen u starom Egiptu i Kini stari su otprilike 6000 godina.


Broj komentara: 9:

 1. Odmah sam se zaljubila u jastučiće, majstorski uradjeni. Patchwork je meni omiljen način da se utroše krpice. Sve pohvale.

  OdgovoriIzbriši
 2. Nisam ni sumnjala da si vješta i u "mom" fahu.
  Krasan izbor boja i odlična izrada, bravo

  OdgovoriIzbriši
 3. Jastučići su ti prekrasni Vesna,stvarno ti ide sve od ruke!

  OdgovoriIzbriši
 4. Ovo je nešto što mi se oduvijek sviđa a nikada nisam pokušala... prelijepi jastučići!!

  OdgovoriIzbriši
 5. Hvala svima. Probajte, nije teško, samo treba volje i strpljenja.

  OdgovoriIzbriši

Uvijek vas je lijepo vidjeti ovdje. Hvala na posjeti i komentarima.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...