utorak, 5. ožujka 2013.

Kako napraviti digitalni kolaž


Dobila sam puno mailova s upitom kako napraviti digitalne kolaže, ali nikako da pronađem vremena za duže pisanje. Doista, s digitalnim kolažima, što je isto kao i scrapbooking samo elektronski, doslovce se zarazite kad vidite kakve su mu mogućnosti. Mogu se raditi listovi za printanje, foto albumi, listovi za recepte, iskaznice itd. itd. Započela sam izradom 'headera' za blogove kao vježbom pa ću na njihovom primjeru objasniti kako ih radim.
Za početak, treba dobar program koji omogućuje dodavanje više slika jednu na drugu. Ima pravih 'digital scrapbooking' programa, a ja moje slažem u on-line programu za manipulaciju slika PixlrExpress.
Nadalje, treba stvoriti bazu raznoraznih slika i pozadina. Uvijek pazim da su slike koje skinem s blogova i internet stranica 'free for use', a ima ih puno. Moje omiljene su na lijevoj strani bloga pod nazivom 'thanks for freebies' i zapravo su blogovi koji stvaraju kolekcije raznih slika. Općenito, slike se mogu slobodno upotrijebiti u privatne svrhe. Neki dopuštaju čak i da vaše kolaže prodajete, ali u znak hvale, žele da se navede izvor slika korištenih za digiart. Zato sam ih sve stavila na blog.
Uglavnom, razne slike možete pronaći posvuda. Biram one s jednobojnom podlogom (obično bijelom) koju kasnije uklonim u programu LunapPic. Nama trebaju izrezane sličice, bez pozadine. Pravi programi za digitalni art imaju tkzv. pametne škarice, kojima se može izrezati baš sve. Mnoge sličice već imaju uklonjenu podlogu i tako su objavljene na blogovima. Sliku jednostavno uploadam u LunaPic, kliknem 'edit', zatim 'transparent'. Potom je na bijelu pozadinu potrebno kliknuti kako bi pozadina postala poput šahovskog polja. I tu sliku spremite na komp. Na kompu imam sve slike spremljene u mape prema temi da ih lakše pronađem kad slažem kolaž.
LunaPic je potpuni foto editor s raznim mogućnostima obrade fotografija, baš kao i Pixlr Express. Istražujte sami...
Stvoriti bazu slika bez pozadine je veliki posao, a za nestrpljive i one koji se time bave profesionalno, mogu se kupiti zbirke sličica. Pogledajte napr. DigidesignresortTu su često i galerije s radovima. Evo primjera kolaža za foto album

link za galeriju: Digidesignresort

U potrazi za slikama ili pozadinama koristim engleski jer je veći broj rezultata. Ukucam napr. free backgrouns, free to download images flowers, vintage images ili što već trebam. Kako volim starine i vintage, tražim i takve pozadine, napr. old paper background ili music sheet i sl.
Prvi header sasvim gore ima pozadinu stare knjige, te elemente: čipka, slika, okvir, leptir, mašna, ruže. Ovaj dolje je na istoj pozadini s elementima: postcard, skupina slika, stara fotka, tag, prošivi, dva kotačića... korišten je efekat 'old'.


Kod izrade blog headera, najprije napravim pozadinu. Uploadam sliku u program PixlrExpress. Obično neku od pozadina moram svesti na veličinu 930 x 400. 930 je početna širina bloga u Bloggeru pa mu odgovara i ista veličina headera. Koristim 'crop' ili 'resize' komande, ovisno o originalnoj veličini pozadine. Potom dodam neki od efekata, poput 'old' ili okvira poput 'grunge'. Ima ih puno u programu. Ili to isto možete napraviti u nekom drugom programu pa napraviti bazu pozadina, zatim gotovu pozadinu uploadati u Pixlr.
Na podlogu zatim slažem sličice bez pozadine. Nacrtam neki koncept jer sličice se slažu jedna na drugu i svaku kad je konačno potvrdite na tom mjestu tu mora i ostati. Mogu se brisati, ali ako ste nakon nje dodali druge slike, dok ne obrišete tu koju želite, morate obrisati i sve, koje su dodane nakon nje. Zato je dobro unaprijed znati redoslijed dodavanja.
Svim slikama se može mijenjati veličina i položaj na pozadini. Kad je smjestite tamo gdje treba, kliknete 'apply' tj. primijeni. I tako gradite kolaž pa gotov spremite na komp.

Najteže je i najdugotrajnije stvoriti bazu slika te upoznati mogućnosti programa. Kad to savladate, sve je lakše... i onda uživate.
Za početak evo linka za komplete s elementima i pozadinama:


Dolaskom na stranicu samo kliknite na plavi link za pojedini komplet, imah ih 19, a svaki ima 22 elementa! Kad otvorite pojedinu stranicu s elementima svaki pojedinačno možete povećati i spremiti na komp; klikom na direktni link ispod slike ona se poveća, a onda je spremite na komp (desni klik mišom, spremi kao...).  Slikama je već uklonjena pozadina. Spremite ono što vam se sviđa, ne treba downloadati cijelu zbirku.3 komentara:

  1. Hvala ti puno na objašnjenju,voljela bih se okušati u izradi,zbilja mi odlično izgledaju:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Zaista hvala za trud i super objašnjenja!

    OdgovoriIzbriši
  3. Administrator je uklonio komentar.

    OdgovoriIzbriši

Uvijek vas je lijepo vidjeti ovdje. Hvala na posjeti i komentarima.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...