ponedjeljak, 6. siječnja 2014.

Tri kralja jahahu...


 Prošao Božić, stigla Nova godina i vrijeme je da opet sve kuglice, vjenčiće i ine ukrase pospremimo u kutije. Na Tri kralja obično raspremim jelku. Sve ukrase pohranjene u kutije, vratim na mjesto u ormaru. I ostale dekoracije naći će mjesto u spremištima. Do slijedećeg Božića. Lijepo je jad živiš na mjestu gdje se izmjenjuju godišnja doba pa se svaka tri mjeseca veseliš nečemu: proljeću i Uskrsu, ljetu i kupanju, bojama i plodovima jeseni, radosti Božića i zime. Šteta što nema snijega, ali još ga stigne biti. Zima je tek počela.


Posebno mjesto među božićnim ukrasima zauzimaju papirnate 3D jaslice na čijoj poleđini piše godina 1919.
Dobila sam ih na poklon od jedne gospođe, koja je mislila da ću ih ja više cijeniti nego vlastiti sin pa eto, tako su stigle kod mene. Trajna su uspomena na nju i na vrijeme kad se ni ona još nije bila rodila. Vjerojatno ih je i sama naslijedila ili dobila na poklon...


Ovakve su jaslice tipične za početak dvadesetog stoljeća, a kod nas stizale iz Njemačke ili Austrije kad smo još bili združeni u zajedničkoj državi. Scena je tiskana na reljefnom papiru, a sastoji se iz nekoliko dijelova, koji se sastavljaju tako da se pojedine skupine likova poredane na traci umeću u za to prethodno izrezane utore pa se nalaze jedan iza drugoga. Tu je i prozor kroz koji dopire svijetlo svijeće kad je zapalim iz jaslica.


Pretragom na Internetu nisam našla baš puno ovakvih jaslica, jedne ima muzej grada Kaštela, ma kojoj je scena s palmama. Na mojim jaslicama je tipična alpska scena sa smrekama pa zato i pretpostavljam da im je porijeklo iz Austrije.

 jaslice iz muzeja grada Kaštela
.

Nema komentara:

Objavi komentar

Uvijek vas je lijepo vidjeti ovdje. Hvala na posjeti i komentarima.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...