nedjelja, 5. veljače 2017.

Kako radim knjige - art journal 1

1. Za izradu knjiga koristim papir iz bloka 2 za crtanje. To je malo deblji i time čvršći papir, koji podnosi intervencije. Osim toga, namijenjen je slikanju pa odlično upija i razlijeva akvarel boje, tuš i sl.


2. Svako bojanje radim prije uvezivanja jer je lakše sušiti. Obično zimi pripremam što više listova jer su doslovno suhi za minutu, dvije kad ih poslažem na radijatore. Jednostavno skuham jaku kavu i kistom premažem listove papira. Ne cijedim talog jer upravo ta zrnca negdje daju papiru zanimljivu strukturu. Uopće nije važno da budu uredno obojani jer želim upravo taj 'flekavi' izgled. Kad su listovi suhi, četkicim ili krpom jednostavno obrišem zrnca kave.


3. Nakon sušenja, papiri se mogu još dodatno obraditi napr. paljenjem rubova, gužvanjem ili dodatnim 'flekanjem'. Dnom šalice uronjenom u talog, dobijemo otiske kao da se kava na tome mjestu prolila niz šalicu. Mrlje također dobijem laganim špricanjem kistom. Sve to obično radim naknadno, po potrebi, kad listove uvežem u knjigu i osmislim pojedinu stranicu. Papire prepolovim tako da dobijem 24 x 15 cm format.


4. Slijedi uvezivanje listova u arke. Obično uvezujem 4 lista osnovnog formata plus još četiri manjeg, umetnutih između većih, zatim dodam i druge papire, napr. koverte, koje odmah služe kao džep za umetanje ili papirne 'čipkaste' podloške za torte. Time sam dobila osnovnu knjižicu. Uvezujem ih šivanjem koncem na tri mjesta. Knjiga se obično sastoji od pet ovakvih knjižica, dakle ima barem 40 stranica. Ako su papiri previše zgužvani mogu se prepeglati.5. Slijedi izrada omota. Treba ga dosta precizno iskrojiti, naročito debljinu hrbata. Zbog toga što knjižice uvezujem za hrbat, njega dodatno pojačam još jednim slojem kartona. Za to je dovoljan još jedna traka kartona od samog bloka, koji lzalijepim duž hrbata.
Rupice na knjižicama i hrbatu se buše šilom, a zatm ih jednostavno uvežem jačim koncem, koji provučem kroz rupice knjižice, a zatim hrbata, gdje ih čvrsto zavežem.


Omot potom oblijepim papirom ili kolažem od komada raznih papira, već prema stilu i namijeni knjige. Ovo je jedan od gotovih omota s uvezanim listovima spremnim za oslikavanje i dodatno ukrašavanje. Knjiga će biti u starinskom, vintage stilu.


Prednja strana...


Nema komentara:

Objavi komentar

Uvijek vas je lijepo vidjeti ovdje. Hvala na posjeti i komentarima.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...